Med hjälp av investerarlegendarerna Warren Buffett och Charlie Munger har Di tagit fram tio goda råd om aktier. Den som kan följa de enkla reglerna över tiden kommer att få god avkastning på sitt kapital och högst troligt bli förmögen.

”It´s so easy – but yet so hard” sa Charlie Munger, Warren Buffetts parhäst sedan många år, på frågan varför inte fler investerar och når samma avkastning som de har gjort. I grunden är det enkelt sa han: Köp kvalitetsbolag till vettiga värderingar och behåll dem över tiden. Det är så enkelt men ändå så svårt, och få följer det.

Med hjälp av Charlie Munger och Warren Buffett har Di sammanställt tio goda råd om aktier för den som vill ha långsiktigt god avkastning.

Råd 1. Utnyttja ränta-på-ränta effekten
Albert Einstein sa en gång ”Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk. Den som förstår, tjänar på den och den som inte förstår betalar för den.”

 

Många människor har betalat för den, inte minst alla som medverkar i tv-programmet Lyxfällan. Ofta har de tagit krediter med mycket höga räntor vilket satt snöbollen i rullning till den personliga konkursen. Många är också de som tjänat stora belopp på det åttonde underverket genom historien.

Bästa sättet att själv utnyttja ränta-på-ränta-effekten är att återinvestera utdelningarna. Man blir inte förmögen snabbt, men över tiden blir effekten mycket stor. Sedan starten i början av 1995 har exempelvis OMXSPI (Stockholmsbörsen utan utdelningar) avkastat 460 procent. Index inklusive återinvesterade utdelningar (SIXPRX) har samtidigt avkastat 970 procent.

Råd 2. Fokusera på kvalitetsbolag
Bolag med stabila affärsmodeller, tydliga vallgravar, starka varumärken, ärlig ledning och hög avkastning på kapitalet är ofta synonymt med kvalitet.

Bolag med hög avkastning på kapitalet är ofta kapitalsnåla och genererar ofta överskott som kan delas ut eller användas till förvärv vilket gör dem till vinnande aktier över tiden. Atlas Copco är ett bra exempel på det.

Warren Buffett och Charlie Munger har kontinuerligt köpt kvalitet och när aktierna fallit i pris av någon anledning har de kunnat passa på och köpa in sig. Eller som Buffett uttryckte det: ”Oavsett om vi pratar om strumpor eller aktier gillar jag att köpa kvalitetsvaror när priset är nedsatt”.

Råd 3. Spara tio procent av din inkomst i aktier
Rådet myntades från början i George Clasons bok ”Rikaste mannen i Babylon” från 1926. Sedan dess har det varit ett stående råd till alla som vill bli förmögna över tiden. I boken ger Arkad, den rikaste mannen i Babylon, rådet att alltid betala sig själv först. Därefter betalar du andra räkningar. Han menade att betalar du dig själv sist är det oftast inget kvar i slutet av månaden och det blir aldrig något överskott.

Själv kan man följa rådet med att ha en autogiroöverföring direkt när lönen kommer in. Effektivast är att köpa aktier för pengarna, då blir effekten stor över tiden.

Råd 4. Kretsloppet – gör som Lundberg
De bästa affärerna brukar göras i dåliga tider – men i dåliga tider har man ofta inga pengar. Fredrik Lundberg har löst detta på ett smart sätt med en förvaltningsmodell man kan kalla kretsloppet. Det bygger på att äga tillgångar som avkastar i ur och skur, i Lundbergs fall genom fastigheter samt börsaktier med mycket hög stabilitet i utdelningen. Går aktierna upp är det bra och går de ned på attraktiva nivåer används kassaflödet till att köpa mer. Ränta-på-ränta effekten får jobba fritt.

 

Själv kan man replikera det genom att till exempel äga en fastighet eller del av en fastighet vid sidan av stabila utdelningsaktier. Kassaflödet från dem kan användas till att köpa aktier när de gått ned och är attraktivt värderade. Har man möjligheten att köpa billigt blir man inte lika orolig för nedgångar.

Råd 5. Börsen är en drama queen. Utnyttja det!
Börsen går ofta upp kraftigt och ned kraftigt utan synbar orsak. Trender – både uppåt och nedåt – tenderar att förstärkas, och ofta kraftigt. Det är en del av marknadens funktionssätt, men värdet på företag förändras i grunden inte lika mycket. Har du läst på om ditt bolag kan du utnyttja det.

Warren Buffett har liknat det med att du är delägare i ett mindre företag tillsammans med en kompanjon som kallas Mr Market och som varje dag vill sälja sina aktier till dig. Ibland är priset skyhögt och ibland väldigt lågt beroende på hur hans dagsform är och hur han ser på framtiden. Du behöver dock inte ta hans bud för det kommer alltid ett nytt i morgon.
Men som Buffett säger – är priset lågt och du har pengarna är det bara att slå till. Ibland är kvalitetsbolag nedtryckta av någon anledning och då kan man köpa aktien till ett vettigt pris.

 

Råd 6. Ta rygg på duktiga investerare
Vill man göra det lätt för sig på aktiemarknaden sätter man sig i samma båt som redan framgångsrika ägare och investerare. Börsen är fantastisk då man lätt kan bli delägare i framgångsrika bolag. Det är enkelt att ta rygg på en ägare av kött och blod som ofta också har majoriteten av sin förmögenhet i företaget.

Enklast är att ta rygg via ett börsnoterat framgångsrikt investmentbolag, som det finns gott om på Stockholmsbörsen. Bland vinnarna på hemmaplan finns Latour, Mats Qviberg i Öresund, Fredrik Lundberg, Melker Schörling och Cristina Stenbeck i Kinnevik som har haft mycket hög avkastning över tiden.

Råd 7. Ta inte för stora risker
Förlora aldrig pengar. Tappar du 50 procent av ditt kapital måste du dubbla dem igen för att vara tillbaka på samma nivå, och det är svårt. Det är lätt att vilja ta höga risker för att få snabb avkastning. Men vill man ha hög avkastning tar det också tid. Mängder med människor tar också för höga risker med sitt sparande.

Men aktier faller kraftigt från tid till annan och då gäller det att ha fokuserat på kvalitetsaktier som återhämtar sig, annars finns risken att kapitalet blir utraderat och det blir nästan omöjligt att komma tillbaka.

Råd 8. Äg fastigheter
I Berkshire Hathaways årsredovisning för 2014 berättar Warren Buffett om ett par fastighetsaffärer han har gjort. En av affärerna var en gård i Nebraska och annan en fastighet i New York som han blev delägare i 1993 efter att fastighetsbubblan hade brustit. Han såg en avkastning på cirka 10 procent om året samtidigt som det fanns potential att höja hyran för flera kunder. Han höll kvar i fastigheten genom hög- och lågkonjunktur och hyrorna höjdes successivt.

”Inkomsterna från både gården och fastigheten i New York kommer förmodligen fortsätta att öka i årtionden. Med mina två små investeringar tänkte jag bara på vad fastigheterna avkastade och brydde mig inte det minsta om det dagliga värdet”. skrev Warren Buffett.

Har man inte möjlighet att köpa en fysisk fastighet kan man alltid få exponering mot olika typer av fastigheter på börsen. Där förvaltar dessutom någon annan husen åt en.

Råd 9. Fokusera på mikro, inte makro
Lägg inte tid på att försöka förutspå börsens rörelser, det är helt meningslöst. Vettigare är istället att lägga den tiden på att lära sig mer om bolag och branscher. Ju mer man kan om ett bolag desto större är sannolikheten att man kan köpa billigt när aktien är nedtryckt av någon anledning.

Charlie Munger sa en gång: ”Jag och Warren har inte lyckats för att vi gjort smarta prognoser. Få personer kan förutsäga de ekonomiska svängningarna och en del gör det bara genom tillfälligheter”.

Råd 10. Läs, läs, läs
I sin bok ”Poor Charlie´s Almanack” skrev Charlie Munger: ”I hela mitt liv har jag inte känt någon vis människa som inte läser hela tiden – ingen. Du skulle bli förvånad hur mycket jag och Warren läser. Mina barn skrattar åt mig. De tror att jag är en bok med två ben som sticker ut.”

Todd Combs and Ted Weschler är förvaltare på Berkshire Hathaway och pekas ut som Buffetts och Mungers efterträdare. De verkar läsa lika mycket. Som två av världens tyngsta förvaltare skulle man kunna tro att de blir nedringda med affärsförslag, men så är det inte. Ted Combs sa tidigare till CNBC så här om en arbetsdag.

”Jag kommer in runt 7 eller 8 och läser till 7 eller 8 på kvällen. Jag går hem och träffar familjen och sedan läser jag en timme eller två i sängen på kvällen. Ibland är det bara 3-4 telefonsamtal på en hel vecka, så det är väldigt få avbrott. I praktiken läser vi 12 timmar om dagen”.

Det bör du själv ta fasta på. Ju mer du läser och ju kunnigare du blir desto mer tur kommer du att ha på aktiemarknaden. ”Always keep learning”, sa Charlie Munger i en intervju med Fortune.

 

Magnus Dagel
magnus.dagel@di.se